
City of Alameda       01/04/2006 
Planning and Building Department  
Code Interpretation  
Gregory J. McFann, Acting Planning and Building Director 
 
Creation of Potentially Habitable Space 
 
• Potentially Habitable Space – Per the City of Alameda Design Review Manual - Potentially 

Habitable Space is created whenever a minimum ceiling height of 7 feet 6 inches is proposed and the 
space will include a concrete slab or other finished floor. 

• Habitable Space – Per Section 209 of the 2001 CBC (California Building Code)  - Habitable Space 
is space in a structure used for living, sleeping, eating or cooking.  Bathrooms, toilet compartments, 
closets, halls, utility spaces, and similar areas, are not considered habitable space. 

• Unconditioned Space – Per Section 101 of the 2001 CEC (California Energy Code) -Unconditioned 
Space is enclosed space within a building that is not directly conditioned (heated or cooled), 
indirectly conditioned or semi conditioned.  

• Storage Areas – Per AMC Section 13-2.2 (c) - Storage Areas within or adjacent to R occupancies 
shall be restricted to one electrical receptacle and one electrical light unless otherwise approved by 
the Building Official. 

• Ceiling Height – Per Section 310.6.1 of the 2001 CBC - Habitable space shall have a ceiling height 
of not less than 7 feet 6 inches except as otherwise permitted in this section. Kitchens, halls, 
bathrooms, and toilet compartments may have a ceiling height of not less than 7 feet.  

• Internal Access Connection – Per the City of Alameda Guide to Residential Design  - Whenever 
potentially habitable space is created, either through new construction or conversion of an existing 
space, the space shall be connected to the living area of the dwelling with an enclosed passageway or 
stairway that is integrated into the structure.  

 
 
Whenever potentially habitable space is created, either through new construction or conversion of an 
existing space, a determination about that space must be made.  
 
Habitable, Non-Habitable or Storage? -   

Habitable Space is space used for living, sleeping, eating or cooking. All habitable space must be 
heated and is therefore considered conditioned space. Habitable spaces must meet all code 
requirements for an R-Occupancy. Habitable space must have an internal access connection to the 
existing living area. All square footage of habitable spaces shall be used when determining off-street 
parking requirements pursuant to AMC Section 30-7.6.  
Non-Habitable Space includes bathrooms, toilet compartments, closets, halls, utility spaces and 
similar uses. Non–habitable spaces may be heated and cooled but are not required to be. If they are 
heated and/or cooled they are considered to be conditioned spaces. Non-Habitable space, other than a 
garage, laundry room or utility spaces, must have an internal access connection to the existing living 
area within the same building. Only the square footage of conditioned spaces shall be used when 
determining off-street parking requirements pursuant to AMC Section 30-7.6. 
Storage Space is unconditioned space that may only have one electrical light and one 
electrical receptacle. Storage space square footage shall not be used when determining off-
street parking requirements pursuant to AMC Section 30-7.6. 
 

There are no maximum ceiling height restrictions for habitable, non-habitable or storage spaces.  
When determining residential conditioned space square footage, measurements will be taken 
from the surface of the interior walls.  
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